Seksuaalisuus on jokaisessa ihmisessä olevaa elinvoimaa sekä tärkeä osa ihmisyyttä. Seksuaalisuuden äärellä ihminen voi olla myös haavoittuvimmillaan ja elämän syvien kysymysten äärellä.
Seksuaalisuuteen tai seksiin liittyvät pulmat ilmenevät yleensä yksilön tai parisuhteen kohtaamattomissa tai keskeneräisissä kysymyksissä. Vastaanotolle hakeutumisen syyt ovat hyvin moninaisia. Seksuaaliterapiaan tullessa asiakkailla on yleensä paljon epävarmuuden, syyllisyyden, häpeän ja riittämättömyyden tunteita liittyen seksuaalisuuteen. Seksuaaliterapia -ja neuvonta on tiedon antamista ja ohjausta seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa, eli vuorovaikutukseen perustuvaa ammatillista asiakastyötä. Seksuaaliterapiassa pyritään vahvistamaan asiakkaan omia voimavaroja, luomaan yhteyttä omaan seksuaalisuuden minäkuvaan, pohditaan henkilökohtaisia resursseja ja rajoja ja vahvistetaan konkreettisia selviytymiskeinoja.
Seksuaaliterapeutin vastaanotolle kannattaa tulla, mikäli sinulla tai läheiselläsi on jokin seksuaalisuuteen liittyvä kysymys, ongelma tai kriisitilanne, mikä mietityttää ja häiritsee. Jokainen seksuaalisuuteen liittyvä kysymys on tärkeä.
Seksuaaliterapeutin vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi seuraavien ongelmien vuoksi:
- eri elämäntilanteisiin liittyvät seksuaalielämän haasteet
- haluttomuus ja halujen eriparisuus
- läheisyyteen liittyvä ahdistus
- sairauden, vammautumisen tai lääkityksen vaikutukset seksuaalisuuteen
- seksuaali-identiteettiin liittyvät kysymykset
- itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät pulmat
- häpeän, riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteet
- traumatisoituminen, joka liittyy seksuaaliseen kaltoinkohteluun, väkivaltaan, uhkatilanteeseen tai hyväksikäyttöön
- raskauden aikainen tai synnytyksen jälkeinen seksuaalisuus
- toiminnalliset seksuaalihäiriöt, yhdyntäkipu, hormonaalisten muutosten aiheuttamat haasteet (vaihdevuodet, testosteronin puutos)
- sukupuolen kokemukseen liittyvät ristiriidat
- parisuhteen seksuaalisuus
- fantasioihin ja fetisseihin liittyvät kysymykset
- luottamusongelmat, uskottomuus
- seksuaaliset pakkomielteet ja riippuvuudet
Seksuaaliterapiaan ovat tervetulleita kaikenikäiset ihmiset sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.
Metodin seksuaaliterapeutti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Tarja Alila
Terapeuttina olen keskusteleva, kohtaava, lempeä, empaattinen, rento ja huumorintajuinen. Viitekehyksiä työssäni ovat ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys, lyhytterapeuttiset menetelmät, keho- ja tunnetyöskentely ja aito kohtaaminen. Olen koulutukseltani seksuaaliterapeutti, auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS) ja terveydenhoitaja (ylempi amk).
Lupaan tarjota asiakkaalle turvallisen ympäristön, jonne voi saapua täysin omana itsenään. Työskentelyni on aina luottamuksellista ja asiakkaan arvoja kunnioittavaa. Tapaamisille voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.